Ciudadanos de Menorca

S’ha presentat a Maó la llista de Ciudadanos de Menorca, encapçalada per l’insigne Carlos Salgado. Hi havia especulacions sobre l’opció de si es presentarien finalment o no, però sembla ser que així ha estat. Els mitjans ja han maldat a dir que era una llista amb gent que havia estat d’esquerra unida i també d’UGT (no han dit res de tota la resta, emperò).

En tot cas, el cap de llista ja ha fet declaracions a la premsa, i ahir vaig tenir l’oportunitat d’escoltar talls de comentaris a la SER. I ja ens va obsequiar amb joies que no tenen desperdici:

-Somos un grupo de todas las procedencias. No nos definimos ni de izquierdas ni de derechas porque esto ya está desfasado.

-Nuestros enemigos son sobretodo los nacionalistas y los partidos pequeños que sirven de pinza. (no deu ser el que volen ser ells, no?)

-Somos socialdemócratas pero también liberales. Bueno, un poco de todo.

-Hay gente de todo tipo, de política moderada i democràtica (aquí s’ha de pronunciar amb incís), pero todos tienen una cosa en común: combatir la inmersión nacionalista que padecemos (observem la paradoxa, tots són moderats, però l’únic que els uneix és el combat).

-No creemos en la procedencia de la gente, esto ya está desfasado, no preguntamos a nadie de donde viene. Nuestra política es para todos, sin mirar quien, para los ciudadanos. Buscamos una política sobre todo que no sea nacionalista. Nuestra prioridad es la lengua.

-Creemos en la constitución y en la democracia.

Idò, açò tenim. Per riure una estona

Joan Carles

Visits: 0

7 comentaris a “Ciudadanos de Menorca”

  1. Estic inscrit a la Cera (Censo de EspaÑoles Residentes ausentes) i avui m’ha arribat la documentació electoral. Poques sorpreses sobretot pel que fa a l’ajuntament de Maó. Els mateixos quatre cap de llistes. L’única novetat és el Partido Ciudadanos de Menorca (a diferència de Ciutadans que té un nom biligüe, el nom dels maonesos és exclusivament en castellà).

    En la llista hi figuren una sèrie de personatges que donen molt que parlar. M’agradaria destacar-ne dos Buenaventura Quevedo Roca i Lluis Barca Mir. Són un exponent perfecte de les misèries de l’esquerra no només menorquina sinó també Española.

    No conenc prou la història de Lluís Barca Tanmateix ser del cert que va ser un dels personatges que va triomfar a l’ombra d’en Borja Carreras. Borjas, Barcas i altres són un clar exponent de la cultura del Pelotazao que tant de mal ha fet a Maó (i a Espanya…recordau en Boyer?). El problema no és tant la moderació del PSOE, com la enorme influència que tenen els grans grups de pressió en els governs del PSOE i la conseqüent manca de polítiques d’esquerra. Això malauradament encara és així. Desafio a qui em digui més de dues polítiques del govern ZP que impliquin redistribució social. En En aquesta legislatura el PSOE ha augmentat la despesa en infrastructures però no la despesa en educació o sanitat. És a dir ha donat més diners als constructors que als pensionistes. La comparació amb en Blair és clara: En blair ha estat molt més d’esquerres que ZP

    Tornem a Maó. D’en Buenaventura Quevedo en sé un poc més. Va ser un militant destacat d’EU i del Partit Comunista. Va tenir un paper destacat en el trencament de l’Entesa als principis dels 90s. Tanmateix no té res a veure amb l’EU d’ara. No sé quans d’anys fa que ja no milita però diria que molts. És potser l’exemple de l’Anguitisme més espanyolisme i més ranci que hi ha Menorca. L’anguitisme dels 90 ha fet molt de mal no només a Menorca sinó per tot arreu. Va fer inútils tots els esforços dels 80s per reinventar l’esquerra espanyola. Entre altres coses, l’anguitisme va provocar el trencament d’entesa de Menorca així com d’IC (en definitiva per ser massa catalanista).

    A vegades ens demanam perquè l’esquerra no és posa d’acord, perquè anam per separats si pensam coses tan semblants, perquè no hi ha entesa, Bloc o pacte, perquè la gents està tan desencantada. Personatges com en Lluís Barca i en Buenaventura quevedo crec tenen moltes coses a dir sobre les misèries i els desencants de l’esquerra a Menorca. Personatges com Lluís Barca i Ventura Quevedo han excercit una influència molt negativa. Una ferida com la de l’Entesa tarda molts anys a suturar-se.

    La llista de Ciudadanos és una bona notícia. per fi aquests personatges tan foscos a l’esquerra s’han tret la careta i han canviat d’acera.

  2. Si n’Isma té temps, li recomenaria una petita recerca: a la biblioteca del Ramis deu haver exemplars -eren meus i se’ls van quedar- d’aquella revista d’estudiants anomenada “Es Canterano”. Dins d’un d’ells es pot trobar un articulet de tal Salgado sobre quines “mesures” utilitzaria per tractar el tema de la immigració. Donar-lo a llegir públicament ajudaria a entendre, si és que cal, d’on prové aquest senyor.

    Per molt que passi el temps i les ideologies puguin “centrar-se”, i tots ja ho sabem, les paraules escrites romanen sempre.

  3. Al·lots, us veig un poc pessimistes. No em consider ingenu a l’hora de parlar d’aquesta gent i pensar que no faran res. El fet que Ciudadanos aconsegueixi representació a Maó no em suposa una sorpresa, crec que és un escenari possible: després de veure la mobilització i l’èxit de l’esperpèntica campanya d’ICM jo ja no em regir de res. Justament per açò, cal no perdre els estreps i deixar entreveure quina és la realitat d’aquesta gent, i no em negareu que les declaracions no fan riure.
    A Maó, lingüísticament les coses no estan per tirar coets, quasevol ban municipal, certificat, programa de festes, miserable document municipal està en aquest espantós bilingüe sense sentit: certific que/certifico que; el senyor/don tal està empadronat/está empadronado… és a dir que pitjor… El tema del topònim, sí, però açò de convocar un referèndum no s’ho creuen ni els del PP, encara que ho hagin fet servir com a campanya.
    Que surtin dient que n’hi ha d-exPSOE, vol dir que és el que els interessa dir, i que fan esforços per amagar la majoritària veritat: són essencialment molt més propers a la dreta (si no, per què sols han sortit parlant de llengua -de nacionalisme- i no res de polítiques socials, urbanístiques i d’altres?). El discurs, encara que es vesti de representació ciutadana, és una mescla estranya de populisme que amaga l’elitisme inherent. Per açò pens que la major cosa que poden fer en aquesta legislatura, si treuen representació, és el ridícul. Com crec que fa Ciutadans al Parlament català. Vols dir, David, que trobes que és una força creixent? Ho és perquè és un discurs que va calant (els mitjans ho possibiliten) però la feina que estan fent (la veritable política, que no en saben ni en sabran mai) és completament invisible. No sé si a les properes eleccions catalanes faran res.
    Per cert, què us fa pensar no són el mateix que ICM?

  4. Per una banda em fan por. A Maó hi ha molt d’ex militar amollat que llegeix el mundo i odia tot el que fa olor no ja de català sinó de Menorquí. A més tenen un ressò mediàtic molt gran. Anar contra tothom i això ven molt.

    Per altre banda, tenc una certa confiança que tots aquests moviments feixistes no portaran enlloc. A Máo no es donen les condicions que van fer possible l’aparició de Ciutadans a Catalunya. Mirau:Ciutadans va aparèixer en el context estatutari. Sempre que hi ha un procés re fundacional sorgeixen partits “unionistes” que defensen l’status quo que està canviant. Encara més, ciutadans no és un projecte nou. És un partit que fa 25 anys que s’està bastint (Recordau que en Jiménez Losantos l’havia de liderar aquest projecte però arran del seu segrest per terra lliure, va decidir fugir de Catalunya).

    El més preocupant és que en certa manera Ciudadanos de Ma*ó* i la plataforma del progrés ja han aconseguit el que volien: moure el debat cap a la dreta, segrestar el PP i en menor mesura el PSOE i obtenir consecions de caire lingüístic i sobretot urbanístic (en definitiva d’això parlaven l’altre dia en relació al port de Ciutadella, de la capacitat de grups de pressió fatxes per influir en temes clau).

    No tenc gens clar que una deriva no-feixista del PP beneficii el PP. Tenc la convicció que la dreta només pot guanyar en la mesura que tengui un discurs centrista. Senzillament, a Menorca no hi ha un 45% d’electors que donin suport a posicions neo-feixistes. Menorca és una illa moderada que sempre guanyen opcions més aviat moderades un pot cap a l’esquerra.

    Però tal com deia Ciudadanos i la plataforma del progrés ja ha aconseguit el que volia: moure la dreta cap a postures neo-faixistes. Les llistes del PP confirmen un gir molt preocupant del PP cap a la dreta. Primer va ser un acord amb el PMQ perquè no es presentés al Consell, després va venir un pacte no escrit amb ICM per anular els intents de crear una nova formació política a Maó que finalment no han acabat de reixir; la darrera cirera és el fitxatge de l’ex president de l’associació Familiar de Menorca Antoni Camps per anar de número 3 al consell. Totes les novetats van en la direcció de contentar els sectors més durs de la dreta menorquina. A diferència de Mallorca el PP de Menorca no ha tret del barret cap Maria de la Pau Gener, que és on més la necessiten.

    Les propostes estrella del PP van en la mateixa línea: 3 camps de golf, el desdoblament de la carretera general, la promoció del bilingüisme i pel que ha escrit Antoni Camps en el passat m’imagin que també la prohibició del nudisme a tota la costa menorquina. No hi ha cap diferència entre el PP de Menorca i el PP de Múrcia. El fet diferencial menorquí que tant es van preocupar d’emfatitzar el PP en les anteriors eleccions s’ha esvaït completament. Diuen i fan exactament el mateix que farien a Almeria, la Costa del Sol, Evissa o Múrcia: construir, construir i construir.

    Jo crec que és un gran error polític per part del PP. Certament tants anys a l’oposició estan passant factura. El PP ha perdut el centre polític de Menorca. Si Menorca ha demostrat sempre ser una illa més progressista que Mallorca, el PP decideix encorar-se encara més cap a la dreta; si a Menorca hi ha consens sobre la protecció del territori, el PP presenta un programa i uns candidats molt desenvolupistes; si Menorca hi ha un consens bastant elevant sobre el Català, el PP es presenta amb un programa espanyolista que intenta borrar la feina dels darrers 20 anys.

    Serà interessant veure que passa. Crec que hi ha dos escenaris possibles:
    – Un PSOE cada vegada més fort
    – Un mínim equilibri entre el PSOE i les altres forces d’esquerra.

    Esper que triomfi la segona opció. Si a Menorca ens quedem només amb el PSOE i el PP, el PP colarà tots els gols que vulgui al PSOE. EL PSOE només resisteix en la mesura que es sent pressionada des de l’esquerra… El PSOE sempre es mou cap allà on bufa el vent. Hi ha un fotimé d’exemples que ho confirmen començant pel mateix PTI

  5. A mi, què voleu que us digui, em fan una mica de por. Des de fa dos anys s’ha anat creant un clima molt favorable a postures d’aquests tipus. Tenen un vessant molt populista i a més saben donar importància a temes que de ver no en tenen gens.
    El problema no crec que siguin les idees que puguin tenir, sinó que hi hagi molta gent que els pugui veure com l’element que ajudi a renovar l’espectre polític. Ja va passar una mica amb Ciutadans a Catalunya, que sembla que segueixen prenent força i es volen presentar a Madrid, el País Basc i altres llocs. Aprofiten un descontentament generalitzat en algun sector de les bases del PSOE i en menys mesura del PP i atien el foc en allò que més mal fa: el nacionalisme. Ja heu vist que Ciudadanos de Menorca només ataquen en aquest sentit, de la resta (si faran polítiques socials, culturals, econòmiques, etc…) no en xerren. Saben on és que han d’anar a tocar allò que no sona. I saben també que hi ha gent (no sé quanta) a qui aquests temes els emprenyen, sobretot entre aquells que “esto del catalán” (açò des català) els fa nosa.
    Per altra banda, però, pens que a Menorca la societat és molt reticent als canvis, a tot allò que és una mica nou i pot ser un dels factors que faci que alternatives d’aquests tipus no reixeixin.

    Què n’opinau?

  6. Per si qualcú encara no ho té clar, a la carta que van escriure al Diario Menorca dèien quelcom com:

    – Somos antiguos votantes del PSOE, y también de otros partidos …

    Si es presenten és perquè les seves enquestes els hi hauran dit que treuen molts més vots al PSOE que al PP. Així que alerta.

    De totes maneres jo trob que, per sort, han badat molt. Molta indecissió des de la campanya de ICM (que finalment no es presenta amb aquestes sigles) i la publicitat de “Es es moment …” (que finalment van decidir assignar al PP). Sembla que fins a darrera hora els hi ha fet por que un partit polític de ICM treiés massa vots al PP. I finalment treuen açò dels Ciudadanos, que francament em sembla una imitació cutre.

  7. De moment riurem, però espera que no tinguem un disgust com al Principat de Catalunya, després ja no riurem tant.

    Rectific: me fan més por que gràcia.

Els comentaris estan tancats.