Maite Salord “La Mort de l’Ànima”

Voldria recomanar la darrera novel·la de na Maite Salord: “La Mort de l’Ànima”, finalista del premi Sant Jordi 2006 (Editorial Proa). M’ha agradat molt. És d’aquelles novel·les que quan la comences no la pots deixar de tant que t’enganxa. És una novel·la trepidant, intensa i tràgica. És una obra profunda i ben escrita, que passa molt bé. El millor per mi és la caracterització dels personatges. Estan molt ben treballats. Esper que també us agradi.

Pau Obrador

Views: 37

4 comentaris a “Maite Salord “La Mort de l’Ànima””

  1. No crec que sigui una de les millors novel·les actuals, però no li falta gaire. Sort que no cau en el quadre costumista -descripció festes Sant Joan, per exemple- tot i que s’hi apropa. El millor, l’ús divers de perspectives narratives: estil directe i indirecte, flash-backs, diàlegs skaz, monòlegs al llit propers a una Teresa de Valldaura o, fins i tot, a Molly Bloom… En el cas de n’Estrella, destacar com l’autora juga amb l’estil indirecte, lliure o no segons escau, per evitar un discurs en “equatorià”, que potser hi manca per aportar una visió diferent en tant que realitat narrada per paraules no menorquines i marcar més contrast entre Andreu i B. Aires vs. Estrella i Ciutadella. Tanmateix, la verossimilitud és manté tot i que un senyoret ciutadellenc li xerraria en castellà tot follant-se-la en un bordell del port de Ciutadella. Ara bé, açò és Literatura, no?

    Novel·la molt mesurada i sense pretesions “Imparables “, fet que li permet d’assolir el clímax i portar a molt bon terme tot el projecte. Tal volta li manca fortalesa descriptiva: Egipte i B. Aires sols queden apuntades per necessitat argumental i podrien haver donat molt més joc. En qualsevol cas, veient cap on es dirigeix en Joan Pons i desaparegut Pau Faner, na Maite ens donarà la seva obra mestra d’aquí 5 o 10 anys. Temps al temps!

  2. Vaig acabar de llegir la novel·la volant cap a Menorca. Crec que és una gran novel·la, de les millors que jo he llegit en el panorama actual de la literatura catalana. Els personatges, certament, estan ben construïts, però l’ambició, l’estil, les històries que Maite Salord hi aboca són magnífiques. Som dels qui ja n’esperen la propera.

  3. El personatge de n’Estrella també m’ha agradat molt. Estic d’acord que està especialment treballat. Per mi una de les riqueses de la novel·la és el fet que inclogui una història paral·lela que és mirall a la història principal.

  4. Estic d’acord amb tu, Pau
    Me’l van regalar dissabte migdia i l’he acabat avui mateix. M’hi he enganxat. El personatge de n’Estrella m’ha semblat especialment ben treballat. I no parlem de la saga Calafat.

Els comentaris estan tancats.