No en el nostre nom

Aquest és l’escrit que ha publicat el grup S’Albaida arran de la publicació d’un videoclip seu en el grup de facebook “Som menorquins, no catalans”:
El passat 13 de desembre apareixia al facebook, penjat a la pàgina d’un grup anomenat “Som menorquins, no catalans”, un vídeoclip de S’Albaida amb la cançó “Fandango de les mil flors”. El nostre conjunt musical, que vam deixar arraconades les nostres aparicions públiques l’estiu de 2012, vol manifestar públicament que no tenim absolutament res a veure amb aquest grup ni amb les idees que professen. El videoclip ha estat penjat sense el nostre consentiment, i consideram que la feina que hem estat fent durant més de 12 anys, d’amor a la nostra música i a la nostra llengua i cultura, camina d’una forma radicalment diferent a la que proposa aquest grup de facebook. S’Albaida ha treballat per enaltir la cultura feta i cantada en la nostra llengua, recollint la feina de persones del món de l’art i la cultura que han deixat una emprenta en l’imaginari col·lectiu i en la història de la nostra illa: Francesc Camps i Mercadal (Frances d’Albranca), Andreu Ferrer i Ginart, Deseado Mercadal, Àngel Ruiz i Pablo, Ponç Pons, Pere Xerxa… El nostre folklore, la nostra poesia i la nostra cultura no s’entendria sense aquestes personalitats, que han treballat tant per recollir la cultura tradicional i deixar-ne constància escrita, com per crear la poesia que ha conformat el nostre present com a poble. Totes aquestes persones han fet feina des de la idea essencial que estimar la nostra llengua i la nostra cultura no es pot fer sense la consciència d’estimar la llengua i la cultura mare, la que ens uneix amb els diferents territoris de parla catalana.
El grup de facebook “Som menorquins, no catalans” reafirmen la identitat menorquina a base de la negació. Més menorquins serem com manco catalans. Consideram que la identitat es crea amb amor i coneixença de les tradicions, respecte i estima cap al llegat que ens han deixat els nostres avis i la gent que s’ha dedicat a treballar en favor de la nostra cultura, que sempre han estat conscients que enaltir la cultura menorquina és també enaltir la cultura catalana, tan malmesa durant tants segles. Estem a favor de l’afirmació de la identitat, no de la identitat a base de negació. No hem vist cap referència en aquesta pàgina als intel·lectuals, poetes, científics o lingüistes necessaris per conformar el dibuix d’un poble, i sí les diatribes contra els grups i la gent que no pensa com ells. Si el grup decideix seguir el seu camí, endavant, però no utilitzant el nostre nom.
S’Albaida
Joan Carles

Visits: 0