Bauzá i la llei de normalització lingüística

Divendres passat el candidat del PP a la presidència del govern Balear va declarar que eliminaria la llei de normalització lingüística si surt elegit. Aquest és el fragment de l’entrevista.

–¿Cambiará la Ley de Normalización Lingüística?
–La eliminaré
–¿Eliminará la Ley de Normalización Lingüística?
–Sí, sí, sí; sin ninguna duda
–¿Y por qué se esfuerza en diferenciar los nombres de la lengua que habla cada ciudadano de Balears?
–Nosotros aquí decimos tassó y no got. Y porque nosotros decimos capell y no barret. Lo que hemos aprendido de nuestros abuelos, de nuestros padres, son una serie de palabras absolutamente propias que determinan nuestra riqueza cultural y que yo no estoy dispuesto a que desde fuera, desde Cataluña, se nos impongan.

Les declaracions són significatives.És la primera vegada que un polític amb possibilitats reals de governar es declara formalment en contra de la llei de normalització lingüística. Fins ara el debat s’havia centrat en l’aplicació de la llei sobretot en l’àmbit educatiu, no en la seva existència.

D’entrada no entenc perquè Ramon Bauzà es va presentar a la presidència del PP si al final ha acabat adoptant els postulats que identificaven el seu contrincant, Carlos Delgado, alcalde de Calvià. Si ell també volia eliminar la llei de normalització lingüística, perquè no va pactar directament amb en Delgado, que era un candidat més carismàtic? Si ell pensa el mateix que Delgado, a qui exactament representa la seva candidatura? Si ell era el representant de la moderació i el consens, com devien ser els altres?

Aquestes declaracions canvien radicalment els termes del debat lingüístic. Som molts els que hem sospitat des de fa estona que darrera el discurs de la “llibertat lingüística” el que s’amagava era precisament el contrari, un intent descarat d’eliminar el català (o menorquí si ho prefereix). Ara ja sabem que no és una qüestió de “llibertat” lingüística sinó de “persecució” del català. Ara el qui prohibeix i persegueix ara és ell, i els perseguits tots nosaltres. L’enorme esforç mediàtic que s’ha fet per denunciar la imposició del català s’ha desemmascarat en una simple entrevista rediofònica.

Esper no equivocar-me si dic que aquestes declaracions són més aviat un problema pel PP, que té la presidència del PP balear a punta de caramel·lo. No veig que hi pot guanyar en Bauzà tot apuntant-se al discurs ultradretà d’en Delgado. Fer content als seus al preu d’allunyar-se del regionalisme clàssic del PP (i d’una Unió Mallorquina a punt de desaparèixer) i rompre la convivència en un moment econòmicament i socialment delicat? Potser sí que pel militants del PP la llengua és un tema important. Ara bé el debat lingüístic senzillament no defineix el centre polític a les Illes Balears. que el PP aspira a conquerir. Potser és que es tracta d’aprofitar el moment favorable per rompre la societat, esquerdar-la i canviar-la tal com va fer….

I per cert a Menorca no deim tassó sinó got- Que és que nosaltres som part de l’eix del mal?

Pau Obrador

Views: 0

4 comentaris a “Bauzá i la llei de normalització lingüística”

  1. Segurament hi havia un cert càlcul electoral en les seves declaracions. Tanmateix la meva interpretació és que en Bauzà va dir el que pensava i no va matisar prou la seva resposta. Volia apropar-se a l’electorat UpD i es va passar un parell de tanques. És un cas paradigmàtic del dilema del PP. La majoria dels seus votants són de dretes en un sentit clàssic però també inclou un sector molt proper al feixisme clàssic. Això no passa a cap més país d’Europa, bé potser ser sí a Anglaterra on la dreta és també molt àmplia. Per acabar-ho de rematar els seus dirigents estan cada vegada més influenciats per aquesta minoria i la seva premsa. En Matas era molt corrupte però no era part d’aquesta troupe, s’hi va fer. En Bauzà sí que ho és. Essent qui és m’estranya que li preocupi tant la dreta de la dreta, ja que la seva imatge ja és molt de dretes. Jo crec que té més a perdre pel centre que per la dreta però bé això no és problema meu.

  2. Efectivament, Borja, prest va rectificar les seves declaracions. Ara bé, jo crec que la barrabassada d’en Bauzà està més que pensada i no obeeix a cap atzar ni a una mala digestió o a la limitació intel·lectual de ningú -tot i que açò darrer no ho puc assegurar.
    Hi ha tota una bossa de vot en l’anticatalanisme descerebrat, que no és de dretes ni d’esquerres, que té moltes núvies. Qualsevol upeydista que escolti el que diu l’insigne de Marratxí es pot plantejar on és més útil el seu vot (a Menorca jo ho tindria claríssim, veient les eminències que figuren al partit de na Rosa Diez).
    Que jo sàpiga, aquest joc sempre ha estat típic del PP quan s’atraquen les eleccions. En el fons, però, no en tocaran ni un fil, de la Llei de Normalització Lingüística. Hi ha una sèrie de temes que, ben gestionats, de cara a unes eleccions, són vots. El PP, en açò, és un mestre.

  3. sembla que ara ha rectificat i només vol modificar alguns aspectes de la llei. ja veurem, però hi ha alguna possibilitat que no guanyin?

Els comentaris estan tancats.