Retallar en democràcia per gastar més en sobresous

Article publicat al Diari Menorca, 5 maig del 2014

La setmana passada Bauzà va anunciar la seva mesura més populista, la reducció d’un terç de diputats al parlament. La proposta es justifica pel seu estalvi econòmic que es calcula en 11 milions. Si bé l’austeritat és la consigna, la motivació real és electoral. La gran preocupació de Bauzà no és l’austeritat sinó l’oposició – la qual podria arruïnar la seva prometedora carrera de ministre. Esteim davant una proposta profundament antidemocràtica feta per un home desesperat que sap que només podrà guanyar tot fent trampes. Es tracta de reduir representativitat per així assegurar-se la majoria absoluta, és a dir de gastar menys en democràcia per gastar més en sobresous.

La proposta és una més d’una llarga llista de retallades democràtiques. Ja he perdut el compte de totes les iniciatives que ataquen directament els nostres drets i llibertats. Tot plegat és un exercici de cinisme polític sense precedents. Retallen diputats, a qui podem democràticament deixar sense feina cada quatre anys, per reforçar càrrecs no electes que no controla ningú. S’omplen la boca de transparència mentre promouen una targeta blava que legalitza el suborn. Prohibeixen els nostres símbols mentre prolifera la simbologia feixista als camps de futbol. Promouen la nostra austeritat mentre el president amb tota la cara del món continua cobrant d’una farmàcia que factura centenars de milers d’euros de la institució que presideix. Persegueixen la nostra llibertat mentre fomenten el seu clientelisme.

Per sort la retallada del parlament no prosperarà tanmateix no és cap secret que ha estat rebuda amb simpatia per amplis sectors de la població. Són molts els que estan farts de la política i estan disposats a recolzar el que sigui per tal de lliurar-se dels polítics. El nostre és un terreny abonat al populisme, que és la via més fàcil que té el sistema per perpetuar-se Esteim delegant la nostra emprenyada en polítics (i comentaristes) sense cap mena d’escrúpols que es venten d’anti-sistema quan són un invent de laboratori del propi sistema.. M’entristeix comprovar la facilitat amb la qual la població està disposada a sacrificar els seus drets democràtics per un plat de llenties. La nostra emprenyada retroalimenta la nostra opressió.

Aquesta reacció contra la democràcia local no puc dir que sigui cap sorpresa. L’autonomia balear és avui un invent fallit que genera més problemes dels que resol. I quan una cosa no serveix la reacció natural és eliminar-la. La nostra autonomia no serveix perquè ha està segrestada per cacics engominats al servei de Madrid. Hem donat les claus del parlament a gent sense escrúpols que faran el que sigui per perpetuar-se en el poder. Aquesta però no és la única raó. La nostra autonomia no serveix perquè Espanya, que només coneix el rellotge de la imposició i vassallatge, ens la buidada de contingut . Ho saben perfectament aquells que han tingut la oportunitat de governar. Les seves il·lusions prest es fan miques quan s’adonen que no tenen els recursos necessaris ni les competències per a fer gran cosa.

La situació que vivim és una conseqüència directa d’una transició molt mal feta. Aquell miracle de la política aplaudida per tothom és en realitat una gàbia dissenyada per atrapar els anhels de llibertat d’un poble, un invent que perpetua la impunitat de les elits franquistes tot creant una ficció de democràcia i de modernitat. La transició efectivament ha mort, és una joguina que no vol ningú. Per uns la solució passa per eliminar la poca democràcia que tenim, i tornar a les certeses de sempre. No se’n fien del poble. La meva opció és el trencament democràtic, la ruptura amb una legalitat opriment. Aquesta ruptura però només serà possible amb una ciutadania compromesa i crítica que no sé si tenim.

Twitter: @pauobrador

Pau Obrador

Views: 0