Linkat

Tal qual us ho mo mostr, a www.xtec.cat informen d’açò que deu ser, llegint-vos, una bona notícia.
Benvingut/da a Linkat
La Linkat 1.0 arriba als centres educatius
edició en caixa de la Linkat 1.0La versió 1.0 de la Linkat, la distribució de GNU/Linux del Departament d’Educació i Universitats, està ja disponible i es pot descarregar des d’aquest portal.
La Linkat 1.0 es pot fer servir en modalitat d’arrencada automàtica (live), tant des del CD-ROM com des del DVD. Aquesta modalitat permet tastar el funcionament del sistema sense que calgui instal·lar res ni modificar la configuració de l’ordinador
Joel

Visits: 4

6 comentaris a “Linkat”

  1. Fantàstic, Joel !! Així m’agrada, com a mínim s’ha de tastar, açò. Ara, per Nadal, tot serà que ens creuem (jo segurament aniré uns dies a Terrassa). Bé, ara et faig un mail i xerram de com ho podem fer, perquè segur que a Barna hi ha multitud de grups locals de suport a Linux.

    I si, com tu dius, açò és una moguda que pot iniciar-se des de baix, depenent una mica de l’autonomia que tingui cadascú, és clar. A Barcelona conec de primera mà el cas de l’Escola del Treball, per exemple, on des de fa temps els seus sistemes funcionen amb programari lliure, i és l’eina habitual dels alumnes. I n’estan molt contents. El problema sol ser que quan s’inicia des de baix al final hi ha molta gent fent la guerra pel seu compte, mentre que si estés coordinat des de dalt s’estalviarien duplicar molts esforços.

  2. En Santi té raó, és qui en sap però és ver que falta “decisió política” i més coses. Durant anys la Generalitat d’aquí s’ha gastat un dineral per tal que en Guiem Portes traduís el sistema al català. I ara que tot açò sembla fàcil amb el programari lliure miren cap a una altra banda. I als centres educatius, jo em deman com és que tenint com tenen tots algun expert en informàtica, s’està a l’espera del que es dictamini des de dalt. Sense saber-ne massa sembla que tota aquesta moguda -a diferència de la majoria de la resta- pot iniciar-se des de baix. La responsabilitat deu esser compartida. I açò ho enllaç directament en què, al·lots i al·lotes, em vull passar als programaris lliures (a falta de més aspiracions amb el mateix adjectiu). Tenc un portàtil Acer que obeeix al relat d’en Santi. Estic per dur-lo per Nadal -però hi faré una setmaneta. Tal vegada hi ha qualque penya per aquí que conegueu que em donin una mà?

  3. Hola Al·lots i al·lotes (com diu una canço de S’Albaida…)
    Em fa il·lusió que a Xalandria es ralli de la LINKAT. Jo he hagut de demanar per poder participar en un curs de formació delprofessorat per tal de poder conèixer de prop la LINKAT. Tot just ara el començ i tenc ganes de poder fer el canvi ( o coemnçar donant unes passes en s’altra direcció…)

    El tema que diu en Santi que a d’altres comunitats autònomes ens van un poc per endavant és ben cert. Mireu què diu és curs de formació en qüestió:
    “A l’Estat Espanyol existeixen diferents distribucions de Linux orientades a l’educació. Acostumen a ser promogudes per les administracions autonòmiques. Aquestes administracions aporten un capital inicial per tal de promocionar la distribució fins que la comunitat d’usuaris és prou gran i activa com per que s’automantingui. Entre altres, podem destacar les distribucions de la Junta de Extremadura, la d’Andalusia, València, Castilla La Mancha, Comunitat de Madrid. També tenen distribucions a Melilla amb el Melinux, a Euskadi amb Euslinux, i altres que no han arribat a implantar-se satisfactòriament.

    Actualment, des del MEC hi ha la tendència a coordinar les distribucions de les diferents comunitats per tal d’evitar la repetició innecessària de tasques.”

    Esperem que LINKAT pugui ben prest ser una realitat a ses escoles.
    I per quan un Balearix? o bé adaptar-ne un Molinux o sa LINKAT?

    Si algú està interessat en els materials d’aquest curs telemàtic de formació del professorat s’enllaç és http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/td35/index.htm

    Hala idò: salut i programari lliure per tothom

  4. Per tocar una mica els nassos, diré que trob aquestes iniciatives tímides, poc decidides. Quan Andalussia i Extremadura hi ha prop d’un milió de fillets que empren Linux a les aules, amb les avantatges que açò comporta, pels fillets i per les arques, trob que iniciar una “prova pilot a 20 centres per validar-ne el funcionament” és poc. Més quan som plenament lliures d’agafar la distribució extremenya o andalussa (ja fetes), i traduir-les al català, cosa que permetria tenir un sistema altament provat, per emprar per tot, amb pocs mesos de feina.

    No m’entengueu malament, millor açò que res, és clar, però crec que a aquestes alçades ja hauríem d’haver passat al fase de les “proves pilot”. Falta decisió política. És curiós com l’esquerra catalana s’ha posat l’etiqueta d’estar a favor del software lliure, però ningú no s’ha mogut amb decisió. En tots els casos que he tocat de primera mà, els polítics catalans estan exclusivament mirant quin estalvi els suposaria posar Linux, normalment sense entendre que la cosa va molt més enllà: d’entrada t’estalvies unes peles, però a mig termini afavoreixes la indústria informàtica de la zona i controles la teva pròpia tecnologia, passes a un model de veritable desenvolupament tecnològic (ara el que tenim és colonització tecnològica).

    Perquè m’entengueu els no tècnics posaré un exemple. S’instal·la un Windows. Tot va com una seda, però només podem navegar i emprar la calculadora. Començam a afegir programes: el word, el excel, el photoshop …. Amb cada programa que afegeixes el sistema comença a anar un poc pitjor. Al final agafam un virus d’Internet i comença a fer el boig. Ve algú i ens ho fa net, i ens posa un antivirus, amb la qual cosa encara va pitjor, el sistema. Finalment arriba un dia en que comencen a sortir pantalles blaves d’aquelles tant catxondes que diuen “el sistema se ha vuelto inestable”. Je, je, el sistema ÉS inestable, que cony. Finalment no queda més remei que esborrar i tornar a instal·lar des del principi. Molt bé, quasi tothom haurà viscut episodis similars, supòs. Ara imagineu-vos el punt de vista del (pobre) tècnic que es dedica a fer funcionar açò:

    1.Les coses fallen i no sap perquè, ni té manera de saber-ho
    2.Instal·la programes que no sap que faran, i cada vegada creua els dits perquè no li espatllin res del que ja hi ha instal·lat.
    3.Fa net virus, que entren perquè els programes instal·lats estan mal fets
    4.Finalment ho esborra tot i torna a instal·lar

    A més açò és una feina que pot fer qualsevol al·lots de 16 anys cobrant 600 euros al mes. El resultat és que els tècnics qualificats fan feina als USA, i la resta del món s’ha de dedicar a açò que dèiem. Colonització tecnològica, li diuen. Tal vegada jo ho veig massa clar perquè hi estic molt ficat, però entenc que tots plegats hauríem d’estar interessats en canviar aquesta situació.

  5. Molt bé, idò.
    Jo també estic pensant a introduir-me en aquest món des Linux. Crec que és una vertadera bona idea que es pugui descarregar directament des de sa pàgina de s’xtec.
    S’enhorabona “linuxerus”.

  6. M’he descarregat la versió Live d’aquesta distribució per gravar-la a un CD i provar-la, sense tocar per res l’ordinador. I fa bona pinta, sobretot és molt clara i intuitiva, els menús molt ben organitzats (s’assembla bastant a la filosofia d’Ubuntu), i hi ha un apartat de coses educatives que per nens és fantàstic (aplicacions com el famós Clic, aplicacions matemàtiques, de química, d’astronomia fins i tot). Apart de les utilitats estandard de qualsevol distribució, navegador d’internet, ofimàtica, dibuix, àudio. Per escoles i aules d’ensenyament està prou bé.
    I tant bona notícia que és!
    PD. Per cert, he aconseguit posar-lis també una Ubuntu als meus pares, a vam com els hi va, però segur que no han de tenir cap pega, tot el que feien abans ho poden continuar fent ara.

Els comentaris estan tancats.