Trilingüisme

Hola al·lolts. Com que veig que la cosa està un poc aturada (es veu que açò de les vacances d’estiu afecten més del que sembla), m’he decidit a penjar-vos el meu proper article del Mirador, que ve a ser una espècie de reflexió sobre l’anomenat Decret del trilingüisme. Si a algú l’interessa, que ho llitgi. I si ho feis, també ho podeu comentar. A veure si me surt d’una vegada açò de penjar un arxiu. Salut

Trilingüisme

Joan Carles

Visits: 2

1 comentari a “Trilingüisme”

  1. L’article m’ha semblat prou interessant, almenys m’ha posat al dia d’un tema que no tenia prou controlat. Jo el que volia comentar és com s’acaben simplificant els missatges davant un tema així. I ho dic pel següent.

    Quan, després del trasllat a Menorca, vam escolaritzar els al·lots, vaig tenir la sorpresa que l’escola estava inclosa en un programa pilot a nivell estatal on, des de fa 9 o 10 anys, es fan una tercera part de les classes en anglès, des de P3 fins a ESO. Normalment s’aprofiten les assignatures amb continguts més suaus, com ara plàstica, per fer les classe en anglès, de manera que no influeixi massa en el coneixament de les matèries. A més, des de primer, crec, fan una assignatura de castellà. La resta de les classes s’imparteixen en català. Em va assemblar una situació fantàstica, si no hi ha res de nou, els meus fills sabran anglès de ver !! Pel castellà no pas pena, l’aprendran de totes totes, degut a l’absoluta immersió lingüística que vivim, on la tele, els diaris, les revistes, el cine, la majoria de llibres i molta gent que ens envolta, utilitza exclusivament aquest idioma.

    Bé, al que anàvem, davant una situació escolar que jo trob ideal, cada vegada que coment a qualcú el tema, tot content: “si, mira, s’al·lota fa un 33% de les classes en anglès”, em miren tristos, arrufen el nas, i diuen “si, açò del trilingüisme, és ver ?”. O sigui, el missatge s’ha anat assimilant i simplificant, i ara fer anglès a escola quasi equival a ser del PP. I molta gent és sorprèn quan li dic que em sembla collonut, tot i explicar-li la situació real, i que no té res a veure amb el decret de trilingüisme !!

    En quant al decret en qüestió, sembla evident que no volen reemplaçar el castellà per l’anglès, sinó més aviat el català.

Els comentaris estan tancats.