TV3 … encara

Aquests dies s’ha parlat molt dels “problemes” de recepció de TV3. La situació ens ha deixat a tots perplexos i un pèl desanimats. És increïble que en l’era de l’abundància a Menorca tinguem problemes per veure una de les poques televisions que emeten íntegrament en català. És senzillament un insult a la intel·ligència.

S’ha dit gairebé tot sobre el tema i s’han repartit culpes a tord i a dret. Sense cap dubte el millor article és el d’en Viçent Partal “Sort que són “dels nostres”, que subscric plenament.

“És indignant que després de vint-i-tres anys d’esforços titànics per tenir una cadena de televisió d’abast nacional, vertebradora de l’espai de comunicació, siguen precisament alguns ‘dels nostres’ els qui facen un pas que ni el PP de Jaume Matas no s’havia atrevit a fer.”


Estic d’acord amb en Partal que aquí ha fallat tothom, sense excepció. És una derrota col·lectiva que desfà els esforços titànics de la societat civil durant 23 anys. Però val a dir que aquí algú ha fallat més que altres, i és important dir-ho. Ja ho sabíem que el PSOE és tan espanyolista que el PP i no mourà mai un dit per cap tema que faci olor a català. Tampoc crec que sigui cap sorpresa que el PSM no s’atreveixi el forçar el trencament del govern, que és l’única arma de pressió que té. Si en forcés el trencament hi hauria eleccions anticipades i guanyaria el PP, que faria tots els possibles per diluir la llei de normalització lingüística. El que ningú s’esperava és el que ha fet ERC.

L’arrel del problema és el pacte que van firmar en Maragall i en Matas ja fa quatre o cinc anys. Amb aquest pacte, l’emissió de TV3 passava a ser controlada pel Govern balear. Les entitats i partits polítics catalanistes de les Illes van protestar enèrgicament des del primer moment. Però és clar qui ho firmava era … taxin … taxin…. ERC, un partit que s’omple la boca de “Països Catalans”. ERC ocupava i encara ocupa la secretaria general de comunicació de la generalitat de Catalunya i va beneir el pacte i encara el defensa (el PSM en canvi es va oposar des d’un primer moment a l’acord i en va fer un campanya en contra). Sense ni adonar-se ERC ha fet el joc a l’espanyolisme més barroer. En lloc de posar-se al costat de les entitats (massa “regionalistes” pel seu gust) ERC ha acabat legitimant el tancament de TV3. Lluitar contra l’espanyolisme a les Illes és difícil, però lluitar contra els “teus” encara ho és més.

Tanmateix la fòbia espanyolista contra la recepció de TV3 i C33 a les Illes i el País Valencià no aconseguirà el seu objectiu. I no ho farà perquè el model actual de televisió basat en llicències té els dies comptats. La prohibició no servirà de massa. El futur com hem dit moltes vegades no passa per la TDT sinó per la xarxa i per l’accés universal de continguts. En part aquest futur ja el tenim aquí Segons les dades del Baròmetre de la comunicació i la cultura els joves de les illes balears consumeixen 65 minuts i 136 minuts de televisió al dia de mitjana. Els joves consumeixen fins a 40 minuts menys al dia que els adults a veure televisió. I això són dades del 2007. Avui les proporcions segur que encara són més favorables per internet. Deia en Pere Quintana al seu bloc que

“Per sort, la televisió és quelcom del passat, ara tenim la xarxa, internet, i aquesta ens ha d’ajudar a crear entorns en català, independents dels territoris. Vilaweb és una passa en la bona direcció, però no és suficient, ja que no s’ha desterritorialitzat ni desnacionalitzat. Si pensem en clau de territori, Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears seguiran camins separats. I la llengua, acabarà enterrada, ja que la llengua d’aquests territoris comença a ser, cada cop amb més força, el castellà.”

Internet desterritorialitza, trenca les fronteres artificials que ens imposa el sistema autonòmic espanyol. El dia molt proper que la senyal d’internet arribi a la televisió amb normalitat i existeixi un comandament a distància que permeti canviar de canal, de TV1 a youtube, aquest dia el trencament serà evident. La tecnologia de fet ja existeix i és molta la gent que ja fa un ús televisiu d’internet a través de l’ordenador. Així per exemple a casa nostra d’Anglaterra ja tenim accés des de la televisió a iplayer de la BBC (una mena de televisió a la carta). Només això ja et canvia la manera com veus la televisió. El dia que la televisió i l’ordenador es fusionin definitivament podrem veure el futbol a través de Changai Sports amb el so de Catalunya ràdio asseguts al sofà sense que ningú ens ho impedeixi. També podrem veure veure la telenovel·la de TV3 sense la interferència del nacionalisme espanyoles.

Potser que la solució sigui senzillament avançar el futur.

Pau Obrador

Visits: 0

3 comentaris a “TV3 … encara”

  1. Estic amb tu que encara esteim enfora de l’era post-televisió. No crec que la pràctica de seure al sofà davant de la telenovel·la de torn o la pel·lícula de combois estigui perill de mort,… encara. Tot i que cal dir que hi ha llocs per exemple els països asiàtics on els canvis televisius són espectaculars. Ha passat directament del canal únic a la tel·levisió en xarxa. De fet l’estat espanyols és dels llocs del món més endarrerits en el desenvolupament de l’era post-televisió.

    No voldria en cap cas que el meu comentari s’interpretés com si “perdre TV3 no tingués importància”. En té i molta. TV3 és el principal mitjà de comunicació en llengua catalana. És la nostra BBC i no la podem perdre. El que estic dient és que no podem centrar-nos només en salvar TV3. Tant important és açò com invertir el desenvolupament d’un sistema televisiu en xarxa. Vilaweb és certament un bon exemple- sobretot a nivell periodístic – encara que no és suficient. El dia que des de la televisió mateixa amb un comandament a distància puguis passar de TV1 (TdT) a TV3 a la carta (per internet), el problema està en certa manera resolt.

    El sistema televisiu espanyol té els peus de fang. s’han multiplicat els canals de televisió just en el moment que ha baixat en picat la inversió en publicitat. Per tant hi ha menys diners a repartir entre més gent. Només hi ha un producte que la gent està disposada a comprar que és el futbol. De què els serveix als espanyols tenir tants canals? realment no ho sé. No té cap sentit. Només Televisió espanyola i la companyia que gestiona els drets televisius tenen el finançament suficient per sobreviure.

Els comentaris estan tancats.