Comentaris sobre el 9N

9:00

I amb el somriure la revolta

16:36

Avui no em puc desferrar del twitter. Tenc aquella intranquil·litat pròpia dels grans dies. Tots els signes són extraordinàriament positius. Amb molta probabilitat se superaran els 2 milions de vots. Crec però que no arribarem als 3M. La cosa es quedarà en 2 milions i mig, mé o manco la mateixa dades que les últimes europees.

EL 9N és el primer gran desafiament del sistema constitucional del 78. Per primera vegada un procés polític és capaç de superar la gran barrera que és la constitució. Avui s’oposen dues lògiques, la lòguica de la Brigada Aranzadi i la lògica de la gent. Els grans derrotats són els que volen resoldre els conflictes polítics amb la constitució (reinterpretada per ells mateixos). Els conflictes polítics es resolen amb les urnes i els pactes.

21.39

Mas ha guanyat la partida a Rajoy. El gol és de dimensions estratosfèriques. És això la fi política de Rajoy. Jo crec que sí. Ha estat incapaç d’aturar tot açò. Era la seva promesa. Una dada important a tenir en compte és la quantitat de vots gens menyspreable que aposten pel Sí/No i NO. El missatge és clar. El futur de catalunya l’han de decidir els catalans sigui per dir Sí o NO. Negar la democràcia no porta enlloc.

M’he mirat una part del Salvados. En Llach ha estat impressionant

22.01

No voldria platejar aquest debat com una confrontació entre Mas i Rajoy. No és açò. El que vull dir és que uns han estat capaç de fer una aposta democràtica. Els altres s’han tancat en la constitució. Avui ha guanyat la gent, el poble de Catalunya. Ha guanyat la democràcia. Ha perdut la política miopa del PP. Han guanyat tots aquells que es van comprometre amb una solució democràtica. Han perdut tots aquells que van intentar aturar la democràcia. Hi haurà un abans i un després d’aquest 9 Novembre. A partir d’avui serà molt difícil parar als peus als processos democràtics.

22:10

Ha esta un procés electoral rar. Els resultats no tenen massa interès. Serà el 75 o el 85%Sí Sí? Era més emocionant veure les cues del matí que l’escrutinit del vespre.

Em costa molt analitzar que pot passar. Realment no en tenc ni idea. No és pot prolongar aquesta situació massa més temps. El sobiranisme té un momentum impressionant i no el pot perdre. La unitat sembla difícil. Es possible que a Espanya passin coses abans que a Catalunya plantegi el repte final. Esteim en terra desconeguta

Per cert L’estat espanya ha jugat un paper molt trist. Amenaces que no porten enlloc, incapacitat per liderar la situació, premsa arrogant que viu als mundos de yupi, guerra bruta sense precedents.

23:10

Ja és hora d’anar al llit i encara no sabem la dada definita. En qualsevol cas, la cosa ha anat molt però molt bé. (els rumors posen la cifra molt a prop dels 2.5 milions, brutal) Com diu en Joel ens continuaran menyspreant la realitat és tossuda. Espanya ja no controla una part del seu territori. La pantalla final està a punt d’activar-se amb més força que mai. I tot perquè el poble així ho ha volgut. Un poble plural i complex però ferm.

Mas ha dit en anglès que segurament hi haurà eleccions els primers mesos del 2015. En català no ha dit res

Pau Obrador

Visits: 0