Amb les masses de rompre

Article publicat al Diario Menorca dia 2 de Febrer de 2015

La legislatura que ara acaba se la recordarà per la seva agror. El PP ha fet una esmena a la totalitat als consensos bàsics de les nostres illes. Fins a l’arribada de Bauzà el PP es movia dins el paràmetres més o manco inofensius del regionalisme. Enlloc de desafiar ideològicament a la societat civil, el PP es feia seves, encara que només fos de paraula, els seus principis bàsics. El regionalisme del PP va fer possible un consens de mínims al voltant de la llengua i el territori. No debades va ser el PP que va aprovar la llei de normalització lingüística, la llei d’Espai Naturals i la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera.

El territori ha estat la base del consens social, l’eix de l’economia i la identitat. Des del començament de la democràcia  hi hagut el convenciment que el futur turístic de les nostres illes passava per la millora de la qualitat ambiental. És des d’aquesta perspectiva que es va bastir tot un cos jurídic basat en els principis de la sostenibilitat. Primer van ser els decrets Cladera que van augmentar les exigència ambientals als hotels; després va venir la Llei d’Espais Naturals que van protegir fins a un 40% del territori; la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera va bastir un discurs turístic basat en el paisatge. El procés va culminar amb el PTI, una vertadera constitució territorial. El PP mai s’ho va acabar de creure però tampoc ho va combatre ideològicament.

Aquesta legislatura el PP ha entrat amb les masses de rompre i s’ha dedicat a combatre ideològicament qualsevol idea que li fa nosa. Amb l’excusa de la crisi Bauzà (I tadeo) han trencat d’arrel amb el discurs de la sostenibilitat, compartit per la immensa majoria de la població. Pel PP el futur del turisme ja no passa per la qualitat ambiental sinó per facilitar inversions. És la conclusió que es treu de llegir les lleis en matèria turística que s’han aprovat aquesta legislatura. S’han eliminat exigències ambientals i s’ha relaxat molt la regulació urbanística amb l’objectiu que els grans propietaris i hotelers puguin fer el que vulguin on vulguin. Perquè per art de màgia ens beneficiarem tots. En diuen combatre la inseguretat jurídica quan l’únic que fan és crear-ne.

Tot govern erigeix el seu monument, el d’aquest govern són les rotondes. L’únic que les justifica és el seu valor simbòlic. No estan pensades per millorar la circulació sinó per cridar l’atenció. Són un missatge en forma de ciment. Ens diuen que les regles de joc a Menorca han canviat, que el futur no passa per la sostenibilitat sinó per repartir contractes d’obra pública. Originàriament volien fer una autopista però com que no era possible s’han hagut de conformar amb un succedani que encara fa més evident el seu missatge. Crida l’atenció que el partit que s’autoproclama del turisme li sigui ben igual els que diguin els turistes. Perquè ningú ve a Menorca perquè tinguem un monument en forma de rotonda

Ell conflicte està servit. Per una banda tenim una població empobrida que demana posar fi al desgavell que ha enriquit uns pocs a costa de molts. Per altra banda, tenim un govern al servei de l’oligarquia que camina en la direcció contrària. Mentre la població encara somnia en ser Europea, El PP mira cap el Carib. Busquen convertir les mateixes condicions jurídiques que han permès als hotelers fer-s’hi d’or. El trencament del consens és el que explica les dues grans mobilitzacions d’aquesta legislatura. La gent ha sortit al carrer perquè li han robat el país. Li han robat la llengua i també el paisatge que tant s’estima.

Paradoxalment l’única esperança que li queda al PP és Podemos. Sap que no pot guanyar per Majoria absoluta i que ningú pactarà amb ells. La seva única esperança és que Podemos no vulgui pactar amb un PSOE d’hores baixes que ja fa olor de PASOK. El seu pla passa per fer un govern en minoria que duraria uns pocs mesos fins que el fenomen Podemos es desinflés. Llavors convocarien eleccions i tornarien a guanyar. Crec que no han entès massa bé per on van els tirs.

Anaven amb les masses de rompre i han acabat fent el ridícul

Twitter: @pauobrador

Pau Obrador

Visits: 0