Veurem Néixer un nou estat a Europa

Article publicat a Diario Menorca, 29 de Setembre 2012

Mentre a Maó es discuteix si unir el port i la ciutat amb una cinta transportadora, arreu no és parla d’altra cosa que de la possible, i per molts probable, independència de Catalunya. La gran manifestació de l’11 de setembre ha estat el detonant que ha visualitzat davant el món que a Catalunya hi ha una majoria social favorable a un estat propi. Per sorpresa de molts, el president Mas ha acceptat l’envit i ha convocat per aquesta tardor eleccions constituents amb l’objectiu d’exercir el dret a l’autodeterminació en la propera legislatura. Com era d’esperar això no ha fet cap gràcia a la premsa de Madrid que presa pel pànic no fa més que difondre falsedats i amenaces. La premsa estrangera, en canvi, s’ha pres molt seriosament tot el procés. La independència és vista per primera vegada com una possibilitat real. Hem entrat en una dimensió desconeguda que de ben segur tindrà conseqüències importants per Menorca, que avui m’agradaria explorar.

Tot i formar part d’una mateixa nació cultural, Menorca no formarà part del nou estat, almanco en un primer moment. Això és així perquè a Menorca no hi ha a dia d’avui una majoria social favorable a obrir un procés sobiranista. Només un dels tretze consellers menorquins dóna suport al dret d’autodeterminació del poble de Menorca. Quan la independència de Catalunya es faci efectiva Menorca quedarà per tant en una posició estranya. La ciutat de referència de Menorca on la majoria de nosaltres hem anat a estudiar passarà a formar part d’un estat nou. Això farà augmentar a les estadístiques oficials el número de turistes estrangers que ens visiten, però també la nostra incomunicació cultural i política. És donarà el fet insòlit a Europa que els territoris de parla catalana quedaran dividits en cinc estats diferents.

Hi ha pocs dubtes de la viabilitat econòmica de Catalunya, sobretot si com és d’esperar no tindrà ni exèrcit ni altres estructures d’estat que Espanya sí que té.  El que no està tan clar és la viabilitat d’Espanya. Sense els impostos dels catalans, Espanya perdrà més d’un 20% de la  recaptació impositiva actual i només un 16% de la població. És a dir, perdrà més ingressos que despeses. La proclamació de l’estat català provocarà de ben segur un cataclisme sense precedents a Espanya que obligarà a una reforma en profunditat de l’estat, inclòs l’estat del benestar. Espanya té una estructura econòmica poc productiva i unes institucions molt pesades amb flaires imperials. En un primer moment aquesta reforma tindrà de ben segur un caire autoritari, que ja es pot ensumar. Tot fa pensar que es suprimirà l’estat de les autonomies i es prohibirà tot allò que sona a català.

A mi no em fa cap gràcia quedar-me a una Espanya empetitida, autàrquica i recentralitzada. Però tampoc em fa cap por. I és que la independència de Catalunya serà una oportunitat única per Menorca. Passarem a tenir a quatre passes un estat sòlid, profundament democràtic i europeista que està cridat a ser una mena d’Holanda del sud. Econòmicament les avantatges són moltes. I és que els països més competitius a Europa són els que tenen una mida mitjana com Finlàndia o Dinamarca. Disposar d’un estat propi tindrà també avantatges culturals. La nostra llengua – que possiblement nosaltres tindrem mig prohibida – disposarà per primera vegada d’unes estructures d’estat que la protegeixen. I tots sabem que no hi ha llengua normal sense un estat al darrera. Però el més important és el precedent democràtic. A partir d’ara sabrem què fer i com fer-ho – amb responsabilitat i sempre d’acord amb la legislació internacional. Sabrem que no només ens podem plantar sinó que també podem articular políticament un projecte nou amb il·lusió i esperança. Quedarà palès que el futur de Menorca depèn dels menorquins.

La independència de Catalunya ha deixat de ser una quimera. Dependrà de nosaltres aprofitar totes les oportunitats que ofereix. El que sí que és una quimera són les cintes transportadores que l’alcalde Botella ha decidit instal·lar. Abans que arribin les cintes, veurem néixer un nou estat a Europa.

Pau Obrador

Visits: 0